Välj en sida

Checklista (Foto: istockphoto)

[Detta inlägg har tidigare publicerats i min blogg på byggbloggarna.se.]
För en stund se’n lovade jag att sätta samman en lista över mina råd över ditt kommande språng in på den sociala medie-arenan. Givetvis finns redan det mesta skrivet, tyckt och formulerat. Jag snodde samman en lista över sådant jag själv har stött på och läst mig till och som jag tycker är värt att hålla fast vid. En hopsnodd, snodd lista således.

1. Tid. Först och främst: gå inte på myten att det inte tar tid. Det är klart det tar tid, allt tar tid. Ska du göra något vettigt i de sociala medierna kommer du att behöva spendera tid på omvärldsbevakning, formulering, vägval, argumentation, interaktion. Det ligger i sakens natur. Som alltid: är den investerade tiden värd det du får tillbaka? Kör.

2. Uthållighet. Det är inget sprinterlopp, det är ett maraton. Ha tempot, lägg upp träningen och genomför det som ett maratonlopp. Gnugga, gnugga, gnugga. Dra inga slutsatser efter en vecka, förtvivla inte efter en månad. Men lägg upp en enkel, tydlig plan och stäm av efter ett kvartal, ett halvår och ett år. Efter tolv månader har du troligen åstadkommit mer än du trott.

3. Tanke. Inom vilket område vill du synas, var vill du göra din röst hörd. Bestäm dig och fokusera. Du är specialist inom ett område, använd det till att skaffa dig en tydlig profil och huvudområde.

4. Var intressant. Det kan få den bäste att darra på manschetten. Jag skulle kunna säga att det inte är så svårt egentligen. Men då skulle jag ljuga. Att vara intressant är det svåraste som finns. Ämnesval, formulering, tajming, allt räknas. Det bästa (men svårtolkade) tipset brukar vara att vara ”personlig”. Tugga på det en stund. Att vara personlig innebär livslång träning. Så bra då att den sociala webben är den perfekta arenan att träna på.

5. Keep it short, mate! Kortfattad, snabbt till punkt, tydlig poäng. Så.

6. Den visuella varianten. Så du tycker det är jobbigt att skriva långa haranger, orden vill liksom aldrig komma ut. Strunta i det då, använd bilden som ditt sätt att vara närvarande på den sociala webben. Nätet är fullt av bra fototjänster som Tumblr, Flickr eller varför inte Twitters inbyggda bilddelningsmöjligheter. En bild, några förklarande stavelser och du är klar! Jag skulle nog vilja påstå att det här är en oändligt mycket lättare väg än att jobba med text i många fall.

7. Var där. När du väl får svar på något du skrivit eller publicerat uppnår du det som är sociala medie-nirvana: interaktivitet. För att få uppleva allt det där alla pratar om, gäller det att vara på plats. Ingen som kommenterar eller tycker till om det du sagt vill vänta. Nyckeln är alltså att vara tillgänglig, öppen och svara så snabbt som möjligt. Och när du gör det, tänk på punkten fyra. Var personlig och intressant och bjud in till fortsatt dialog. Det är oerhört avtändande att mötas av ”vår policy är …”, ”tyvärr kan företaget inte ta ställning …”.

8. Ingen återvändo. Det kommer att vara trögt, du kommer att tvivla. Kommentarsfälten i din blogg kommer att gapa tomma, dina noteringar på Twitter kommer att stå oemotsagda i de flesta fall. Men du har tagit steget och det finns dem som är intresserade av vad du har att säga. De är inte högljudda eller ens verbalt aktiva alltid, men de finns där. De är dina anhängare, dina supportrar. De lyssnar på det du har att säga. Så har du tagit steget, då går det knappast att vända tillbaka.

9. Rör på dig. Ja, det är du som måste göra jobbet. Det där med sociala medier betyder att det är du som ska vara social. Ingen kommer till dig och få väntar på dig till att börja med. Tvärtom,  du ska vara ute och kommentera, tycka till och bjussa på både dig själv och din kunskap så ofta du kommer åt. Det kan vara på nätet men ofta skaffar du dig intresserade anhängare i andra sammanhang. Du kan fråga vilken social medie-guru som helst om det effekten på antalet följare på Twitter efter att stått på scen inför publik och pratat om sociala medier.

10. Skaffa dig en mobil enhet. Häng inte upp din närvaro på den sociala webben på något så gammaldags som en dator. Använd surfplattan och din smarta telefon som sätt att både bevaka det som händer och bidra med dina egna inlägg. Din bärbara är fortfarande ett ovärderligt redskap, men inte ditt enda.

Så där, ja! Nu är det bara att köra.