Välj en sida

Popplet äger i all sin enkelhet. Så här kan en dags workshoppande se ut i Popplet. Enkelt, snabbt, smidigt.

[Detta inlägg har tidigare publicerats i min tidigare blogg på byggbloggarna.se.]
Min ipad är mitt viktigaste arbetsredskap. Punkt. Den har passerat den bärbara datorn för länge se’n och den fyller till och med ett större jobbmässigt hålrum än den smarta telefonen.

Det som gör den extra överlägsen är alla smarta applikationer som produceras. Och de bästa fungerar oavsett plattform – ipad, mobil eller bärbar. Så utan att någon har bett om det bestämde jag mig för att delge världen (nåja) mina absoluta verktygsfavoriter just nu. Verktyg jag inte klarar mig utan under en arbetsdag.

Först ut är Popplet. Popplet måste vara världens enklaste mindmap-redskap. Det är inte det flashigaste och det saknar många av de finesser som mindmappingortodoxa söker. Jag är till och med ganska säker på att det går att invända mot att kalla det ett mindmap-redskap. Men, struntar jag ärligt talat fullständigt i. Det är enklast att använda och har en ganska ”lekfull” känsla i sin design och hantering. Det gör Popplet till ett extremt bra verktyg.

De viktigaste funktionerna finns lätt tillgängliga, det är bara att klicka på arbetsytan och köra. Det är enkelt att skapa strukturer och nätverk, det är smidigt att flytta runt noteringar, zooma och så vidare. Vill jag plocka in grafik, rita på fri hand, inkludera länkar med mera så kan jag göra det. Men det finliret ligger aldrig i vägen för det som är det grundläggande – att snabbt och enkelt få ner stödord vid ett möte, koppla samman tankar och idéer vid en brainstorming, eller bara låta tankarna associera fritt.

Som pluspoäng kan du dela dina Popplet-filer med andra över nätet. Och bjuda in dem att gemensamt jobba med eller kommenterar en tankekarta/struktur.

Popplet finns i en webbversion, det vill säga du kan använda det var som helst där du har tillgång till en webbläsare, samt en iOS-version som du hämtar i Appstore. Det finns en gratisversion men de 38 kronorna som den fullständiga versionen är ingenting mot vad den kommer att ge dig tillbaka.

Är du nyfiken på vad mindmapping är och vad det kan hjälpa dig med så kan du läsa mer här.

En utmanare till Popplet för att snabbt få ner tankar och idéer är faktiskt inte alls avsett för ändamålet (tror jag). Men kolla gärna på presentationsverktyget Prezi (prezi.com). Jag har använt det för att göra just presentationer men det fungerar bra även för idéstrukturerande och ”associationstrådande”.