Välj en sida
Feedly. Den första länken i den hemmasnickrade nyhetstjänsten.

Feedly. Den första länken i den hemmasnickrade nyhetstjänsten.

Jag spenderar otaliga timmar med att hitta, skumma, läsa, sortera, samla information. Det är artiklar, debattinlägg, bloggar, kommentarer från sociala webben, expertråd i rapporter och whitepapers. Utmaningen är, och har alltid varit densamma: hur bringar jag reda i det här? Och hur delar jag med mig på ett enkelt sätt av det jag tycker är intressant och värdefullt?

Nu tror jag poletten äntligen har trillat ner, pusselbitarna fallit på plats, lampan har gått på, nöten är knäckt. (Notera betoningen på tror.)

Med hjälp av tre oumbärliga webbverktyg i Feedly, Pocket och en liten plug-in i min WordPress-sajt (Pocket Articles Collection) är det så enkelt som … ja, 1-2-3.

Resultatet hittar du om du väljer ”utvald läsning” i menyn på den här bloggen. Här samlar och kategoriserar jag sådant som jag tycker är värt att spara och sprida vidare. Det tar  10 sekunder mer av min tid per artikel att sprida den vidare jämfört med att jag bara lägger den på min interna läslista. Dessutom ger jag mig själv möjlighet att bara skumma innehållet, lägga ut den och sedan läsa artikeln i lugn och ro i efterhand. Känner jag att en sådan artikel sedan inte håller måttet för vidareförmedling, då är det bara att ta bort den från flödet.

Pocket-skärmdump

Pocket. Den andra länken i nyhetstjänsten.

Vill du själv sätta upp din nyhetskanal? Gör så här:

1. Skaffa abonnemang på Feedly, feedly.com, och börja samla in rss-flöden från dina favoritinformationskällor. Lägg till dina egna eller välj från Feedlys utbud.

2. Skaffa Pocket, getpocket.com. Med Pocket sparar du undan artiklar för läsning vid ett senare tillfälle. I ditt fall är det bara ett av syftena. Det andra är att använda det som mellanstation i din nyhetskanal.

3. Kör igång en WordPress-blogg om du inte redan har en. Installera tillägget Pocket Articles Collection (för övrigt utvecklat av Martin Hallonqvist i Örebro). Det här kommer att kolla ditt Pocket abonnemang en gång i timmen efter nya artiklar och skicka ut dem på det sätt och på den sida i din blogg som du väljer. Det finns flera inställningsmöjligheter men de går jag inte in på här.

Där har du ramverket. Nu till insamlandet …

1. Kolla ditt Feedly-flöde med jämna mellanrum. Själv kollar jag det två gånger per dag – morgon och sen eftermiddag. De artiklar som du tycker är extra läsvärda, och framför allt de du tror att dina besökare värdesätter, de klickar du på Pocket-ikonen som finns i Feedly. Nu har du skickat in artikeln i din nyhetskanal.

Egentligen behöver du inte göra mer än så här. Den sparade artikeln kommer att dyka upp med rubrik, länk och första stycke på den sida du angett i din WordPress-blogg. Men vill du göra lite mer än så kan du även göra punkt 2.

2. Tagga de utvalda artiklarna med nyckelord, kategorier samtidigt som du väljer att spara den till Pocket i det första steget. Fundera igenom innan vilka typer av nyheter du vill spara på – exempelvis inriktning, teknikområde och målgrupp. Det gör det betydligt enklare för dig när du väl ska kategorisera artiklarna.

3. Lägg till fler ”nyhetssidor” i din WordPress-blogg, var och en med sin inriktning baserat på de kategorier du valt i punkt 2.

Repetera punkterna 1 till 3 ovan. Svårare än så är det faktiskt inte.

Nu ska jag kolla eftermiddagens Feedly-flöde. Ska se om det hänt något världsomvälvande idag. Har det gjort det, lovar jag att berätta det för dig!

Wordpress-skärmdump

Till slut. Tack vare Pocket Articles Collection som är ett tillägg i WordPress når nyheten ut till bloggen ”automagiskt”.